Cum îți afectează fumatul sănătatea mintală

de: Andrada Bonea
26 11. 2016

Un fumător de vârsta a doua care are acest obicei de mai mulți ani e de două-trei ori mai predispus să moară prematur decât cineva care nu a fumat.

[related]

E cunoscut faptul că tutunul crește riscurile de cancer și de probleme pulmonare și cardiovasculare. De asemenea, e în strânsă legătură și cu alte probleme, cum ar fi complicațiile în sarcină, impotența, probleme orale și predispoziție pentru a dezvolta cataractă. Aceste consecințe sunt bine cunoscute de toată lumea, dar mai sunt și cele care scapă deseori atenției publice: efectele asupra memoriei, concentrării și capacității de învățare, potrivit unui articol publicat pe The Conversation.

Există studii care au arătat că nicotina poate crește concentrarea și atenția, dar în țigări nu se găsește doar nicotină. Țigaretele conțin în jur de 4.000 de chimicale, dintre care 50 sunt recunoscute ca fiind toxice (de exemplu: monoxidul de carbon, butanul, metanolul). Pe termen lung, fumatul ne afectează memoria de care avem nevoie pentru treburile zilnice, uzuale (cum ar fi să ne amintim să ne luăm medicamentele) și ne afectează capacitatea de învățare.

Primul studiu asupra subiectului, realizat de cercetătorii de la Universitatea Northumbria, a arătat că cei care beau și fumează au un deficit de memorie mult mai mare față de cei care doar fumează și față de cei care doar consumă alcool. De asemenea, nici fumătorii pasivi nu sunt feriți de consecințe.

Încetarea acestui obicei îmbunătățește atât sănătatea per total, cât și funcțiile cognitive. Motivul e simplu: cortexul se subțiază odată cu trecerea timpului, dar fumatul accelerează procesul. Evident, dacă te oprești din fumat, țesuturile se refac. Nu e nevoie de mai mult de 8-12 săptămâni pentru a observa îmbunătățiri. Pe de altă parte, dacă fumezi un pachet de țigări pe zi timp de un an, vei avea 150 de mutații pe fiecare celulă pulmonară, 97 de mutații pe cele ale laringelui, 39 pe cele ale faringelui, șase pe cele ale ficatului, 18 pe cele ale vezicii urinare și 23 pe cele ale cavității orale, potrivit Gizmodo.